Özgül Öğrenme Güçlüğü

Özgül Öğrenme Güçlüğü
Özgül Öğrenme Güçlüğü

Özgül Öğrenme Güçlüğü;

Ölçülen zeka düzeyi ve aldığı eğitim göz önüne alındığında kişinin okuma, matematik ve yazılı anlatım becerilerinin beklenenin belirgin ölçüde altında olması olarak tanımlanmıştır.

Bu durum okul başarısını ve günlük yaşam etkinliklerini olumsuz etkiler.

Genellikle çocuğun ilkokula başlamasıyla birlikte okuma-yazma gibi akademik becerilerde zorlanmaya başlaması ile fark edilir.

Özgül Öğrenme Güçlüğünün alt başlıkları; okuma güçlüğü disleksi, yazma güçlüğü disgrafi, matematik güçlüğü ise diskalkuli olarak adlandırılır.

Özgül Öğrenme Güçlüğü tanısı alan çocuğun, zorluk yaşadığı alanlara yönelik bireyselleştirilmiş özel eğitime başlaması tedavi sürecinin en önemli adımıdır.

İlkokul eğitimine devam eden çocuğunuzda;
?Okumayı öğrenmekte zorlanma,

?Okurken veya yazarken harflerin ya da sayıların yönünü ters yazma,

?Okurken veya yazarken harf karıştırma (b yerine d),

?Okurken kelimeyi tersten okuma (ev yerine ve),

?Yazarken harf atlama, boşluk bırakmama, imla kurallarına dikkat etmeme,

?Okuma veya yazmaya karşı belirgin isteksizlik,

?Sayıları ve matematik sembollerini öğrenmekte zorlanma,

?Basit matematik işlemlerini (toplama, çarpma vs.) öğrenememe….

gibi sorunlar yaşıyorsanız vakit kaybetmeden değerlendirme için Çocuk ve Ergen Psikiyatristine başvurulması gerekmektedir.

Uzm. Dr. Emel ÖZEN

(...) Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2012 yılında mezun oldum. Uzmanlık eğitimimi 2018 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamlayarak Isparta Şehir Hastanesi’nde uzman hekim olarak çalışmaya başladım. (...) Ağustos 2022 tarihinden Kasım 2023 tarihine kadar Manavgat'ta bulunan kendi kliniğimde danışanlarıma hizmet verdim. (...)

You may also like...