DEHB’de Damgalanma!

Damgalanma

Damgalanma; kişinin normal çoğunluktan farklı olması nedeniyle toplumdan dışlanması, kabul görmemesi olup özellikle hiperaktif çocuklarda daha fazla görülmektedir.

Aşırı hareketlilik ve dürtüsellik nedeniyle sürekli uyarılan çocuk, sınıfın ‘yaramazı’, ’söz dinlemeyeni’, ’uyumsuzu’, ’sorunlusu’ etiketleriyle isimlendirilirler.

Evde ise dikkatte yaşadığı zorluklar nedeniyle çocuğa ‘tembel’, ‘başarısız’, sorumluluk almakta zorlandığı için ‘sorumsuz’, ‘dağınık’ gibi etiketler yüklenir.

Çocuk ve Ergenlerde damgalanma, söylenilen olumsuz algıları daha çok benimsemeleri nedeniyle yetişkinlere göre daha yıkıcı sonuçları olmaktadır.

Çocuk yaşadığı güçlüklerin süreğenleşmesi sonucu bu durumu içselleştirip olumsuz benlik algısı oluşturabilir ve bu durum davranış sorunlarının giderek artmasına yol açabilir.

Uyumsuzluk, başarısızlık duygusu yaşayan çocuğun özgüveni azalır ve depresyona sürüklenebilir.

Bu nedenlerle; hareketlilik, dürtüsellik ve dikkatsizlik yaşayan çocukların vakit kaybetmeden bir Çocuk ve Ergen Psikiyatristinden yardım alması çok önemlidir.

Uzm. Dr. Emel ÖZEN

(...) Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2012 yılında mezun oldum. Uzmanlık eğitimimi 2018 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında tamamlayarak Isparta Şehir Hastanesi’nde uzman hekim olarak çalışmaya başladım. (...) Ağustos 2022 tarihinden Kasım 2023 tarihine kadar Manavgat'ta bulunan kendi kliniğimde danışanlarıma hizmet verdim. (...)

You may also like...